Missie

De interesse van het atelier ligt bij de samenkomst van ontwerp, gebruik en milieu. Door afgewezen materialen nieuw leven in te blazen wordt de lange levensduur van deze stevige materialen optimaal benut en het beroep op nieuw materiaal uitgesteld.

Deze restmaterialen worden vervaardigd tot authentieke handgemaakte producten in Amsterdam. De collectie weerspiegelt de actualiteit van onze overproductie en geldt als een dagelijkse herinnering aan de keuzes die wij hebben voor een verantwoord leven. 

Materialen

De materialen bestaan uit een verzameling van oud en nieuw. Er wordt gekeken naar de kwaliteit en het karakter van materiaal, zoals de structuur in dikte en souplesse. Elk materiaalsoort is op die manier geschikt voor een andere toepassing.
Naar voorkeur worden materialen gebruikt die zijn afgeschreven en gelden als overschot. Soms zijn dit letterlijk tweedehands materialen en zijn er lichte gebruikssporen te zien, vaker nog zijn het restmaterialen zoals snij-afval. Zonde, omdat deze juist zeer geschikt zijn voor langdurig gebruik en in de tassen goed tot hun recht komen.
De meest voorkomende materialen bij Atelier Badem zijn dekzeil, bekend als vrachtwagenzeil, en stof uit regenkleding.

proces

Het atelier bevindt zich in Amsterdam. Hier worden materialen verzameld en verzorgd. Omdat de materialen vaak al een leven achter de rug hebben vergt het wat extra aandacht. Er wordt nauwkeurig geselecteerd op geschikte stukken materiaal en na de selectie worden de patronen uitgetekend en uitgesneden. De patronen worden gereinigd en vervolgens tot tassen vervaardigd. 
De ontwerpen zijn losjes gebaseerd op de processen uit de massa industrie; er ligt extra aandacht op het reduceren van snij-afval en de efficientie in het naaiproces. De tassen worden namelijk van begin tot eind met de hand vervaardigd.

recycle

Behalve het gebruik van restmaterialen houdt Badem ook in andere vormen rekening met het milieu. De tassen zijn duurzaam, in productie én gebruik, maar als gebruiker draag je ook een steentje bij. 
Er komt een moment dat de tas op is of dat je deze niet meer draagt. In plaats van deze te laten verstoffen achter in de kast kan je je Badem tas kosteloos terug sturen naar het atelier. 
Je gebruikte tas wordt uit elkaar gehaald en uit de bruikbare stukken worden kleinere producten vervaardigd, zoals een zakje voor kabels of make-up, of een portemonnee. In ruil voor het recyclen van je tas krijg je 10% korting op je volgende Badem tas. Lees hier verder
Atelier Badem

Alle producten worden in huis ontworpen en  met de hand vervaardigd.

producten

De tassen zijn ogenschijnlijk eenvoudig van vorm, maar de veelzijdigheid zit verstopt in het ontwerp. Zo is de tas een draagtas die door middel van het uittrekken van de tassenbanden als rugzak kan worden gedragen. In de tassen (>13L) zit een 13″ vak gemaakt van restmateriaal regenstof,
deze sluit af met klittenband. 
Wanneer er weinig items in de draagtas zitten valt de opening slank en naar binnen. Vul je deze echter met boodschappen en draag je hem als rugzak zal de tas zich in volume aanpassen en gebruik maken van de volle breedte van het ontwerp. De tas sluit met een rits. Vanwege de materiaalkeuze zijn de tassen ook geschikt voor ruigere weersomstandigheden en kan je hem op 40 graden wassen in de wasmachine.  
Van het snij-afval en oude tassen [zie kopje “recycle”] worden kleinere producten gemaakt zoals zakjes met rits (voor pennen, make-up, kabels, verzin het) en portemonnees. 

contact

Heb je een vraag over je tas of over het atelier? Schroom dan niet en stuur een bericht ! Of neem een kijkje in de shop.

persona

Achter de schermen van Atelier Badem werkt oprichtster Jana Vukšić. Na haar studie architectonisch ontwerp aan de Rietveld academie, Amsterdam ’15, heeft zij zich toegewijd aan community art. Middels creatieve projecten prikkelt zij verbinding tussen ouders en hun kinderen, deze samenwerkingen monden uit in interventies en kunstinstallaties.

Sinds ’17 zijn haar interesse voor materialen, techniek en ambacht uitgegroeid tot een zelfstandige praktijk genaamd
Atelier Badem. Alle design aangeboden via dit platform zijn ontworpen en met de hand vervaardigd door Jana. 

Jana ontvangt voor de professionalisering van haar ontwerppraktijk steun uit verschillende hoeken zoals

Jana Vuksic
Amsterdam
Stimuleringsfonds creatieve industrie
mikser festival